Aimi

Aimi is onze Noorse Boskat poes, geboren op 27 juli 2009 in onze eigen cattery Likeboe.

Een van de eerste foto's gemaakt van AimiAimi (uit te spreken als aìmi) is geboren om tien over half zeven ‘s avonds, als derde kitten en eerste dochter van onze Noorse Boskat Like Waneta van Amor’s Acker en Cat Nettery’s Boromir. Ze is geboren in een normale houding en de bevalling van haar verliep vlot. Like was al druk geweest met de geboorte van zowel Aydan als Alvyn en had geen puf of zin meer om haar schoon te maken. Wij hebben haar zelf drooggewreven in een washandje. Ze woog bij geboorte 114 gram. Ze zag er in het begin erg donker van kleur uit; het was moeilijk voor ons om te zien dat ze een black tortie tabby poesje zou worden. Het duurde dan ook een paar dagen voor er een beetje rood zichtbaar kwam. Eerst leek ze alleen maar een black tabby te zijn en dan ook nog een heel donkere. En haar hele vacht bleef bijkleuren in de loop van de weken, haar vacht werd steeds lichter en het rood kwam steeds meer door. Zij heeft een tabby blotched patroon en heeft ook een beetje wit in haar lijfje, lijkt het. Zij is echt prachtig. Omdat ze een mooi meidje is en we haar heel lief vinden en we hopen haar nog heel veel liefde te mogen geven, hebben we haar Aimi genoemd: wat betekent “mooie liefde”; als dat niet toepasselijk is.


De longen van Aimi waren van de drie kittens het best ontwikkeld! Wat had ze een aanwezige "stem"! Als er iets gebeurde wat haar niet zinde... nou, dan kon je je wel bergen! Ze is er eentje met karakter hoor! Als we haar oppakten om haar op de weegschaal te zetten, was zij degene die het hardste liep te krijsen. Ze kon het niet hebben, vond het verre van leuk om zo ver bij mama en haar warmte vandaan te zijn. Eigenlijk was ze al zo sinds de geboorte en ook met het bijvoeren gaf dat wat problemen, omdat ook Like van slag raakte door dat gejengel van haar kindje. Gelukkig is Aimi een stuk rustiger geworden met de weken. Ze laat haar stem nu alleen maar meer horen als ze lekker spint of als ze echt aandacht wil. En wat is het ook heerlijk om haar even te aaien, ze is zo lekker zacht!


Toen de kittens drie weken oud waren, namen we de beslissing dat het Aimi zou zijn die bij ons blijft wonen. Eigenlijk willen we ze alle drie houden, maar van twee naar vijf katten in ons huis is een wat grote stap ;-) Dus voorlopig houden we het bij alleen Aimi. De reden dat we voor Aimi hebben gekozen is dat we ooit nog wel weer een nestje zouden willen en dat lukt niet als je een katertje houdt. Die kan je daarnaast niet “open” laten als je mama ook nog niet hebt laten helpen, want je wilt geen inteelt. Vandaar dat je een katertje zou moeten laten helpen, en die zou dan alleen blijven voor de liefde van ons. Als we Aimi houden, maken we nog een kans om nog eens een nestje van haar te krijgen, met allemaal kleine mooie lieve poesjes. Voorlopig is ze daar nog veel te jong voor, maar het is wel iets waarover we goed hebben nagedacht. Het blijft heel jammer, want er is plek genoeg voor nog twee extra katten, in mijn hart!
De kleine Aimi is een lekker ondernemertje. Ze doet niet onder voor haar broertjes wat betreft het uitvinden van kattenkwaad, het ontdekken van de leefruimte hier of het klimmen in je benen. Als ze dat maar gaat afleren als ze wat ouder - en dus zwaarder - is, dan is het opeens niet meer zo koddig!


Als Aimi 4,5 maand oud is, nemen we haar mee naar een Kittenshow. We willen graag van een ander horen of ze echt zo mooi is als wij vinden, want wat zijn wij natuurlijk bevooroordeeld! Wij vinden haar het mooiste kitten van allemaal en zijn helemaal hoteldebotel van haar! Gelukkig voor haar (en vooral voor ons) krijgt ze een heel mooi keurrapport en wordt ze erg mooi bevonden. Vooral de kleur, dat vindt de keurmeester wel heel bijzonder en mooi. Helaas, dat geeft geen meerwaarde bij Noren, maar het is wel fijn om te horen. Eigenlijk komt Aimi heel goed door de keuring heen, ze krijgt te horen dat ze UITMUNTEND is; nou, als je daarvan niet naast je schoenen gaat lopen? :-)

We hopen nog heel lang heel erg veel plezier te mogen beleven aan deze mooie meid. Ze wordt gewoon nog steeds mooier en is ontzettend lief. Ze vindt het op zijn tijd heerlijk om naast je op de bank te komen liggen en laat zich dan heerlijk aaien. Ze kan dan ook zo lief spinnen, ik hoop dat ze dat blijft doen. Voorlopig zijn we zeer tevreden met onze keus haar hier te houden.Kijk eens wat een fotomodel: ze heeft de voorkant van het Boskatblad gehaald!

 

 

 

Aimi heeft half maart 2010 besloten om voor de tweede keer een klein beetje krols te worden en dat geeft wat meer onrust in huis. Like vindt het maar niets en ook wij hebben last van haar gejank, omdat ze ons wakker houdt... Toch is het nog lang niet zo erg als de periodes van Like en het lijkt ook nog niet zo frequent. Voorlopig gaat ze nog maar niet aan de pil.
Het is een kleine doerak en als we de deur naar de tuin openen, is ze er als de kippen bij om bij de deur te komen. Het maakt dan niet uit waar ze zich in huis bevindt. Of ze nu boven ligt te slapen, bovenop de krabpaal of op de bak zit, ze staat in no-time naast je neus. Dat wordt nog wat, van de zomer! Aimi kan het gelukkig geweldig goed vinden met Like, ze hebben echt kameraadschap, gelukkig maar. Het gebeurt ook af en toe dat Aimi onze Like ligt te wassen en dat is een heel leuk gezicht. Maar meestal ligt Aimi onderop en probeert Like iets te maken van de vacht van haar dochter!

In de zomer van 2010 is Aimi wat erger krols en gaat ze aan een half pilletje per twee weken. Deze oplossing helpt: ze wordt niet meer krols en zo krijgt ze zo min mogelijk hormonen binnen. Begin september eindigt het pilgebruik, in de hoop dat ze voorlopig niet krols zal worden, met de winter in aantocht.

Maar wat schetst onze verbazing? Vlak voor kerst 2010 komt onze Aimi met wel een heel bijzonder kerstkado... Ze wordt wederom krols, midden in een koude winter? Brr. Het kwam voor ons behoorlijk onverwacht. We waren nog niet eens op zoek naar een lieve en goede dekkater voor haar. (we waren in de veronderstelling dat Mama Like haar voor zou zijn met opnieuw krols worden, aangezien zij al veel eerder is gestopt met de pil.)
We maakten een afspraak bij de dierenkliniek in Amsterdam om haar te laten testen op Hcm en Pkd. Onze mooie meid is wat dat betreft mooi gezond, voor de Hcm op dit moment. Ook zijn we goed gaan zoeken naar een mooie, lieve dekkater voor Aimi. We hadden wel wat katers op het oog, maar Inge, onze lieve "kraamvrouw" had een goede tip: Thomas of Edgar fan de Greiden. Deze twee broers gaan heel mooi samen met Aimi qua stambomen en beide zijn rood; waar we duidelijk toch voor vallen... :-) We kozen uiteindelijk voor Thomas, omdat hij wat dichterbij woont en beschikbaar bleek. Alles om Aimi maar zo min mogelijk stress te geven, zo vlak voor haar eventuele zwangerschap...
Naast het zoeken naar een dekkater, ook natuurlijk nog een afspraak gemaakt met onze dierenarts hier in Almere, om Aimi te laten testen op Fiv en Felv en ook op GSD IV. Nou, de schat is ook hiervoor gezond verklaard dus niets staat haar meer in de weg om mooie, lieve kittens te maken met Thomas.


Aimi is ondertussen bij Thomas op bezoek geweest en ze hebben heel veel zitten kletsen en knuffelen, maar de vraag is of er meer is gedaan. De mensen in huis van cattery Anwaruyna, waar Thomas woont, hebben niet overduidelijk iets gehoord of gezien dat op een dekking lijkt. De tijd van het lange wachten breekt aan...

Na twee pogingen bij Thomas zijn we uiteindelijk voor de derde logeerpartij naar Edgar fan de Greiden, de broer van Thomas, gegaan. In tegenstelling tot Thomas, waren er nu wèl verschillende dekkingen te horen EN te zien voor Diny en Johan. Het geeft ons goede hoop dat er begin juli 2011 een nestje zal zijn van onze kleine Aimi. Erg spannend allemaal. Dan is Aimi opeens niet meer de kleinste kat in huis! Maar dat is ze al eerder niet meer; mama Like is wat eerder naar Edgar geweest en ook haar heeft Edgar gedekt. Like ziet er ook al goed zwanger uit, dus Aimi krijgt halfbroertjes en zusjes in juni, als alles goed gaat

Op 8 juni 2011 heeft Aimi een halfbroertje en twee halfzusjes gekregen. Balder, Belle en Bita zijn ze gaan heten en ze maken het hele huis onveilig. Aimi is de eerste weken zelf erg druk met haar zwangerschap en gaat maar heel af en toe boven kijken, in de werpkist, maar dan vooral om met mama te kletsen. Echt aandacht voor de kleintjes lijkt ze niet te hebben. Als het drietal beneden komt wonen, in de ren en later uitbreekt, lijkt Aimi heel erg te moeten wennen aan deze kleine nieuwe bewoners van ons huis. In eerste instantie is ze een beetje bangig voor haar broertje en zusjes. Ze is wel heel geduldig en als ze eenmaal aan het drietal is gewend, is ze erg lief voor ze. Ze geeft ze regelmatig neusjes en dat is leuk om te zien!


Zelf wordt Aimi op 5 juli en 6 juli 2011 mama van vijf prachtige katers. Helaas mag één mannetje niet lang leven; hij is nog geen uur bij ons. Aimi moet erg wennen aan het moederschap en laat zich de eerste dagen goed helpen door haar moeder, wat ze ook prettig lijkt te vinden. Dan na twee dagen slaat dat om; ze lijkt meer rust te willen en we verhuizen haar met haar kleine grut naar boven, naar de rust. Ze is een heel lieve moeder en verzorgt haar kittens Chico, Charu, Ceiro en Charley erg goed. Ze wast ze goed en neemt alle tijd om ze te voeden. Af en toe laat ze mama Like ook bij haar liggen, als ze eenmaal verhuisd is naar de bench. Dan liggen er drie generaties Likeboe bij elkaar en dat is wel heel erg bijzonder!

Aimi blijkt een lief moedertje. Ze zorgt goed voor haar viertal en doet ontzettend haar best. Ze vindt het ook heerlijk als "oma" Like even wat zorgen uit haar handen neemt en dat laat ze steeds meer toe. Als de vier van Aimi samen met haar ook naar beneden verhuizen, trekt Aimi veel op met haar halfbroertje Balder. Ze kan het uitstekend met hem vinden, maar ook met de andere twee van Like. Het is erg grappig om te merken dat zowel Like als Aimi erg tolerant zijn met het melk geven. De zeven kittens mogen bij allebei de moedertjes aanschuiven, al is Aimi het op een gegeven moment sneller zat dan Like en schudt ze zich los van de hongerige mondjes. Chico, Charu, Ceiro en Charley groeien uit tot bijzonder mooie katjes en we zijn dan ook supertrots op mama Aimi, dat ze zo goed opvoedt. We hebben besloten dat Charu bij ons mag blijven wonen en dat zal wel gezellig zijn voor Aimi; leuk een spelemaatje erbij in huis. Tenslotte is Aimi ook pas net twee geworden en nog best speels.

Als het wat kouder wordt, eind 2011 komt Aimi volop in haar vacht. Ze krijgt een wat dichtere vacht en wat langer haar. Voor het eerst ziet ze er echt uit als een Noorse Boskat, in plaats van een mooie kat met een "eekhoornstaart". De rest van haar lijfje is nu net zo mooi als haar imposante staart. Aimi is erg lief voor haar zoon. Als Charu lekker wil spelen met een lasermuis, doet zij een stapje terug om hem even tijd alleen te geven om te spelen. Ook met eten deelt ze haar bakje met haar zoontje, terwijl ze allebei een eigen bakje gevuld krijgen. Hij duikt elke keer met zijn snuit in het bakje waar zij wil eten, en zij gaat geduldig zitten wachten tot zij ook een brokje krijgt. Aimi is een ontzettend lieve poes en we zijn erg blij dat ze bij ons woont, onze eerste poes, hier geboren

Om meer mooie foto's te zien van ons tweede fotomodel, klik op onderstaande foto:

Aimi's stamboom
Aimi's testen

Bekijk de mooiste foto's van Aimi