Like

Like is onze Noorse Boskat poes, geboren op 8 november 2006 in de cattery van Amor's Acker in Pijnacker.

De allereerste foto die we van Like zagen. Het riep meteen een aah op! Meteen verliefd!Op 8 december 2006 zagen we een bijzondere foto van Like, (toen heette ze nog Waneta) waardoor we meteen verkocht waren... we waren alleen bang dat deze kleine kat allang vergeven was, dus we lieten het maar voor wat het was. Toevallig kwamen we op 13 december laat op de avond weer op dezelfde site terecht, terwijl we hem niet in onze favorieten hadden staan of zo. Wederom waren we helemaal verliefd op dit kitten. Nog steeds stond er niet op de site dat ze al gereserveerd of verkocht was, dus we trokken de stoute schoenen aan en besloten om een mailtje te sturen in de hoop dat we nog op tijd waren. De volgende avond zaten we al in het huis van de fokkers te genieten van de aanblik van dit kleine, mooie poesje. In het echt was ze nog mooier en wat ons betreft was de koop rond. Gelukkig vonden de fokkers het ook een goede match, waardoor we het vooruitzicht hadden dat we binnenkort Waneta konden verwelkomen in ons huisje.

Like samen met haar zusje WendelaDe stamboom was nog niet aangevraagd, dus als we wilden, konden we zelf nog een passende naam verzinnen voor Waneta. We vonden Waneta niet helemaal bij haar passen en we hebben gemerkt aan onze andere katten dat het met roepen meestal wel lukt als je een "i"-klank in de naam hebt zitten. We gingen dus diezelfde avond op zoek naar een naam die we echt vonden passen en die lief zou klinken. Eerst zijn we gaan zoeken op internet, bij diverse cattery's naar leuke namen. Later bedachten we dat het wel bijzonder zou zijn om een noors woordje te gebruiken met een lieve betekenis, dus het Wat&Hoe in het Noors kwam er aan te pas. Opeens zag ik het woord Like staan. Uit te spreken als lieke, stond er bij. Klonk al lief. De betekenis nog liever! "houden van". We hebben die naam een hele dag geprobeerd te proeven en hij stond ons steeds beter aan! Twee dagen na ons bezoek aan de cattery, konden we de naam doormailen, in de hoop dat zij ook akkoord zouden gaan met deze naamswijzing. Gelukkig werd de naam gezellig bevonden en de betekenis lief, dus de naam zou worden aangevraagd voor de stamboom. Zelf bleven ze bij de cattery verknocht aan de naam Waneta, vandaar dat er nu op haar stamboom Like Waneta van Amor's Acker staat. Klinkt wel heel deftig!

Tja, en dan breekt de tijd aan van het lange wachten. We hadden Like voor het eerst ontmoet, toen ze 5 weken en een dag oud was, en moesten dus nog aardig wat weken geduld hebben voor ze bij ons kon komen wonen. Gelukkig kregen we zeer regelmatig mooie foto's van Like en goede updates over haar groeien en streken, dus we leefden heerlijk mee. Ook zijn we nog twee keer mogen komen om Like te knuffelen en bewonderen, dus we hebben er heerlijk naartoe kunnen leven.

Moet ik hier echt op gaan staan? Dat ziet er eng uit hoor! Zie je wel, het is eng, dat wijzertje maak veel geluid en het beweegt. En ik moet stil zitten? Ik wil die wijzer pakken!En toen was het eindelijk zover! Op 2 februari 2007 werd Like gebracht door de fokkers. Ze liep al meteen door de huiskamer alsof alles van haar was en had lak aan die poes die hier al een tijdje meeloopt. Zij was toch zeker de baas? Like woog bij aankomst bijna 1800 gram. Al een flinke poes dus, voor haar ruim 12 weken. Ze eet ook lekker en groeit goed. We zijn benieuwd waar ze ooit op uit gaat komen...

Like is ondertussen al weer ruim tweeëneenhalf jaar oud. Ze is al een echt dametje en geniet van de aandacht die ze krijgt, van het spelen op het bed en van de heerlijke trap waar ze Like als fotomodelals een bezetene vanaf kan rennen. Ze is op de dag van de lente 2008 voor het eerst krols geworden, dus ze is nu een "echte" poes. Ze is in de tussentijd wel even aan de pil geweest, tot aan begin juli 2008, want het kwam nog niet heel goed uit, dat ze een moederpoes zou worden. Maar nu is de tijd gekomen; we zijn op zoek gegaan naar een geschikte "lover" voor haar waar ze mee kan daten en we hopen dat daar dan mooie kleine noorse boskatjes uitkomen...

In maart 2009 werd Like weer krols voor het eerst sinds ze met de pil was gestopt. Like met haar kittensMaar haar logeerpartij van begin april heeft niets uitgehaald en ze bleek na een aantal weken weer krols te worden. Eind mei 2009 was het dan eindelijk zover, er vond een geslaagde dekking plaats met Cat Nettery's Boromir en na 9 spannende weken beviel Like van drie prachtige kittens, die wij Aydan, Alvyn en Aimi noemen (zie de pagina Barn voor meer informatie en foto's van ons nestje met kittens). Wat een gezelligheid brengt dat in huis en wat zijn het mooie beestjes. We hebben besloten dat we Aimi gaan houden en haar een liefdevol thuis willen bezorgen en de mannetjes gaan elders wonen als ze groot genoeg zijn. Het is echt geweldig om te zien dat Like niet alleen een lieve poes is voor ons, maar ook een geweldige mama voor haar kroost. Puur genieten!

Like heeft in de winter van 2009/2010 weer besloten te ontploffen (qua vacht!); wat zit ze toch extra mooi in haar haren als het winter is! Dan is ze nòg mooier om te zien. Geweldig, die volle kraag, die dikke vacht en die mooie pluimstaart. Zeker als het zonnetje dan ook nog mooi op haar vacht schijnt. (zie de foto)
We zijn zo trots op haar! En zo blij met haar... Wat een geweldig mooie poes is ze.

Het is wel zo gezellig voor zowel Like als Aimi dat we Aimi hebben gehouden uit het eerste nestje van Like. Ze kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Ze spelen vaak gezellig samen, kunnen ook leuk stoeien en knuffelen doen ze ook nog regelmatig. Ook krijgt Like wel eens een wasbeurt van Aimi. Alhoewel het vaker andersom gebeurt...
Nu Like krols is geweest en Aimi ook wat krols lijkt te worden, kan Like wel iets minder van haar hebben en wordt er wel eens gebromd. Maar over het algemeen zijn die twee heel dikke vrienden!


Like is in februari 2011 opnieuw meegeweest naar Amsterdam, om zich te laten testen op Hcm en Cin. Vlak erna zijn we naar de dierenarts geweest om haar bloed te laten testen op Fiv en Felv en ook op GSD IV. Onze mooie poes is weer helemaal gezond verklaard en we zijn supertrots op haar! Vlak voor de lente officieel begon, werd ze voor het eerst dat jaar krols. Door allerlei omstandigheden is het er pas van gekomen om haar begin april te laten logeren bij Edgar fan de Greiden, die bij mama en papa bij Amor's Acker woont, dus Like ging gezellig terug naar haar geboortehuis in Pijnacker om daar haar nieuwe lover te ontmoeten. Het klikte meteen tussen die twee en we waren dan ook blij om te horen van Diny dat er dekkingen gehoord waren. Vooral ook omdat Aimi twee keer bij Thomas was wezen logeren en er daar niets te horen was geweest en er ook geen zwangerschappen uit waren voortgekomen. Als alles goed is, wordt Like voor de tweede keer mama in juni. Maar ze wordt misschien ook wel al oma, als de dekking van Aimi en Edgar geslaagd is.

Op 8 juni 2011 wordt Like mama van een nieuw drietal: Balder, Belle en Bita. Het zijn weer drie totaal verschillende kittens om te zien en het is een genot om te kijken hoe goed ze zorgt voor haar kittens. Ze heeft een prettiger bevalling gehad dan bij haar eerste nestje en alles gaat goed met haar en haar kittens. Ze groeien uit tot drie prachtige kleine boefjes, die al snel niet meer naar haar luisteren, dus dan heeft Like het gevoel dat ze extra hard moet roepen... Ze laat zowel Aimi als Sami toe bij de werpkist om te komen kijken naar haar kraambed. Sami vindt het allemaal maar niets en Aimi heeft meer interesse voor mama dan voor haar halfbroertje en halfzusjes. Eenmaal beneden wonend met de drie B-tjes gaat Like overal wel liggen om te voeden. Ze is een fantastische mama en we zijn enorm blij met haar en trots op haar!

Als op 5 en 6 juli 2011 Aimi ook mama wordt, is Like opeens oma. Oma vindt dat Aimi het nog niet zo goed kan en komt regelmatig bij het nieuwe kleine gezinnetje in de werpkist liggen en eigent zich dan een kitten toe. In eerste instantie lijkt Aimi dat wel prettig te vinden. Even een "ouder" iemand die haar wijst hoe ze het aan moet pakken. Maar al snel wordt ze onrustig van de bemoeienis en we brengen Aimi met haar C-nestje (Chico, Charu, Ceiro en Charley) naar boven, achter gesloten deuren. Na anderhalve week mag Like weer haar kleinkinderen komen bewonderen en regelmatig liggen er drie generaties Likeboe in de bench. Dat is wel heel bijzonder. Like is wat minder opdringerig naar Aimi en haar kittens toe en het is nu puur genieten voor beide nestjes.

Als alle zeven kittens beneden wonen, is Like de oppermama, ze zorgt voor alle kittens even goed en ze mogen lekker bij haar komen drinken of ze leren weer nieuwe dingen van haar. Like laat zien dat ze een goede en lieve mama is en een fantastische oma.

Als de kittens van Aimi oud genoeg zijn om het nest te verlaten, blijft er één mooi mannetje over om bij ons te mogen blijven wonen. Charu is een bijzonder kereltje, die wat moeite had met groeien in het begin van zijn leventje. Daarom is onze keus op hem gevallen om hem bij ons te houden. We hebben zo'n band met hem opgebouwd; hij màg niet weg. Like vindt het wel best. Ze kan veel hebben van hem, stoeit graag met hem en ze ligt ook regelmatig met hem op één plank op de krabpaal.


Like wordt in november 2011 5 jaar en ze heeft zo'n lief karakter, ze kan het met alle katten in huis goed vinden. Ze komt weer heel mooi in haar dichte vacht te zitten, als de winter weer nadert. Al haar prachtige haar wordt weer voller en langer. Ze blijft onze bijzondere mooie poes en we zijn nog steeds superblij dat we haar in ons huis hebben wonen.

We hopen nog heel lang en heel veel plezier te hebben van Like, met al haar streken. Om meer mooie foto's te zien van ons fotomodel, klik op onderstaande foto:

Like's stamboom
Like's testen

Voor al het betere camerawerk, bel Like