Charu

Charu is onze Noorse Boskat kater, geboren op 5 juli 2011 in onze eigen cattery Likeboe.

Een van de eerste foto's gemaakt van AimiCharu (uit te spreken als sjaroe) is geboren om negen over half half twaalf ‘s avonds, als derde kitten van onze Noorse Boskat Likeboe's Aimi en Edgar fan de Greiden. Hij is geboren in een normale houding en de bevalling van hem verliep vlot. Aimi was al druk geweest met de geboorte van zowel Charley als Cosmos en Charu kwam maar 7 minuten na het tweede kitten te wereld. Wij waren erg druk met het zorgen voor Cosmos, omdat het niet lekker ging met hem en Aimi hem wat links liet liggen, maar gelukkig zorgde Aimi zelf goed voor dit mooie rode mannetje. Hij woog bij geboorte 96 gram. Aimi had het best zwaar, dus Like kwam geregeld in de werpkist zitten om haar te helpen, met alles waar ze maar hulp bij nodig had. Zo ontzettend leuk om te zien, hoe moeder haar dochter door de weeën en bevalling heen hielp. Ik weet niet of het komt doordat Like haar hormonen dit ingaven of dat ze dit ook zou hebben gedaan als ze niet zelf pas vier weken geleden haar eigen nestje op de wereld had gezet. Ik vind het in ieder geval erg leuk, voor de beide poezen en voor ons om het te hebben mogen aanschouwen. Wat een mooie beestjes; zowel Like als Aimi.
Charu is een red tabby mackerel katertje en hij is echt prachtig. Omdat hij zo'n mooie kater is en we hem een lieverd vinden, hebben we hem Charu genoemd: wat indiaas is voor "mooi". Het is een mooie naam, met een lieve klank voor een prachtkatertje. Het enige is dat we met zo'n naam een beetje afwijken van onze 'regel' om onze kittens een naam te geven met een i-klank erin en met vier letters.


Als Charu twee weken oud is, groeit hij niet zo goed als zijn drie broertjes. Het is standaard dat de kittens in de eerste weken na hun geboorte zo'n 10% van het geboortegewicht aan moeten komen en dat houden we elke dag goed bij met een digitale keukenweegschaal. Charu lijkt last te hebben van zijn tepelkeuze en dat hij zich niet lang kan concentreren op zijn tepel. Zijn gewichtstoename loopt terug naar zo'n 6 à 5 gram per dag en we besluiten om hem te gaan bijvoeren met kittenmelk en een spuitje. In het begin kan hij zich ook hier niet zo goed op concentreren, zodat we hem een piepklein beetje druivensuiker geven, om een beetje op kracht te komen. Dat helpt en hij gaat lekker drinken. Hij komt nu wel aan, maar hij haalt nog steeds geen 100 gram per week, dus als Charu drie weken oud is, kopen we Convalesence bij de dierenarts en geven hem daar ook een beetje van, naast de gewone kittenmelk. En dat helpt echt goed! Charu komt behoorlijk aan in de weken hierna en wij zijn opgelucht!
Omdat we zo vaak melk met een spuitje geven per dag en zo veel zorgen hebben om dit lieve kleine mannetje, is de keuze op een gegeven moment snel gemaakt om Charu bij ons te houden, als de kittens oud genoeg zijn om te verhuizen. De keuze is totaal niet moeilijk... Al toen we Roby uitkozen (onze grijs-witte HTK kater) gingen we eigenlijk op zoek naar een rode kat, het liefst een poes die we Ruby wilden noemen. We werden verliefd op Roby en dat was dat, maar nu opeens hadden we een rood katertje uit een eigen nestje...! Daarbij was Charu helemaal op ons gericht. Hij spinde continu erg hard als we hem op schoot namen om hem weer eten te geven en dat was echt heel bijzonder.
Na 12 dagen is het convalesence op, maar zijn we al een beetje begonnen met bijvoeren met blik (voor alle C'tjes) en dat helpt ook enorm. Maar dat geven we na een tijdje niet meer op schoot en ook met de melk stoppen we als Charu 6,5 week is en de intense band die we met Charu hebben, wordt wat minder. Daarbij gaat Charu ook meer spelen met zijn broertjes en met de kittens van Like, waardoor hij minder tijd neemt om lekker op schoot te zitten. Toch hopen we dat hij 'straks' als hij een grote, rode (jeweetwel) kater is, dat hij weer heerlijk kan genieten van het op schoot hangen, want dat vinden wij toch wel erg lekker!

Charu groeit goed en we merken niets meer van zijn wat slechtere start. Hij speelt gezellig mee met zijn broertjes en hij is ook steeds minder snel moe. We hebben een juiste keuze gemaakt door hem bij te voeren en hij kan het nu op eigen kracht. Als hij 13 weken is, weegt hij een knappe 1942 gram. Wel wat minder dan zijn broers, maar nog steeds een perfect gewicht voor een Noor van zijn leeftijd. Charu kan ontzettend hard spinnen en als hij eenmaal boven mag komen, ligt hij heerlijk op bed te slapen bij ons. Tot hij - elke nacht - wakker wordt rond een uur of 5 en het tijd vindt voor een lekker knuffeltje. Hij maakt mij dan wakker met zijn heel harde spinnetje en duwt zijn koppie tegen mijn neus. Als ik hem een paar aaitjes geef, is hij weer tevreden en komt gezellig tegen me aan slapen. We zijn helemaal in ons nopjes als Charu'tje opeens ook blijkt te kunnen apporteren en we oefenen dat dan ook graag met hem. Zijn oma Like vindt het ook nog steeds een leuke bezigheid en wij zijn daar trots op. Als Charu dat nou ook zou blijven doen, is dat wel erg leuk!
Charu is een geweldig mooie kater met zijn dikke, dichte erg zachte vacht en door dat rood komen hier en daar wat zwarte haartjes. We hebben een heel speciaal katertje in ons huis... hij is waarschijnlijk een tortie-man. Zeer zeldzaam... Maar op zijn stamboom hebben we gewoon red-tabby laten zetten. We willen toch niet met hem fokken en ook naar shows zullen we niet met hem gaan. Het is een prachtig gezicht, die malle kop van hem en dan die paar zwarte kussentjes. We zijn erg benieuwd hoe hij uit gaat groeien, maar we zijn er vrij zeker van dat hij een Prachtkater zal worden!


Charu komt nog dichter in zijn vacht te zitten als het wat kouder wordt, eind 2011. Hij is helemaal "ontploft" qua vacht. Hij heeft een heel dikke, lange vacht en is lekker zacht. Hij maakt me niet meer wakker voor een knuffeltje, nee, hij wil 's nachts in mijn benen bijten. Een beetje een rare gewoonte en ook niet zo prettig, maar het is moeilijk echt boos op hem te worden, want hij spint er zó hard bij... Ik hoop dat het lukt om hem dat af te leren, of dat hij er gewoon mee stopt zodra hij gecastreerd wordt. Eind januari 2012 staat het op de planning dat hij onder het mes moet. Spannend hoor... En dan maar afwachten of het klopt wat ze zeggen: dat hij nog aanhankelijker wordt als hij eenmaal geen balletjes meer heeft. Dat zou wel enorm fijn zijn, want het is al zo'n lieverd!

Op 23 januari 2012 wordt Charu gecastreerd. Zijn vrouwtje is zenuwachtiger dan hij... Samen gaan we op weg in de auto op weg naar Utrecht, waar ik hem achter moet laten. Ik vind het maar niets. Gelukkig word ik rond drie uur gebeld dat ik hem op mag gaan halen en dat laat ik met niet twee keer zeggen! Als ik aankom in Utrecht, krijg ik de liefste koppies van hem en kruipt hij zowat in me. Er valt aan niets te zien dat hij net wakker is uit narcose. Eenmaal thuis krijgt alles koppies van hem en draait hij zich uitgebreid om en om op zijn rug... Je zou haast denken dat hij een krolse poes is geworden! Aan niets valt te merken dat Charu een operatie heeft ondergaan en hij gedraagt zich als de stoere man die hij is!

op 5 juli 2021 vieren wij 'opeens' dat Charu 10 jaar ons kleine katertje is. Uiteraard is hij allang niet meer klein, maar hij is nog steeds de jongste kat in ons huis en stiekem gedraagt hij zich daar ook nog steeds naar! Hij is hoger dan zijn oma, alleen minder dik in zijn vacht, een ander soort vacht heeft hij. Hij heeft een heel slanke bauw (van wie zou hij het hebben??? niet van zijn mama of oma in ieder geval!) en de kleur van zijn vacht verandert mee met zijn bui. Hij is echt nooit chagarijnig, vindt alles goed. Hij is uiteraard wel ondeugend en dan moeten vooral Like en Aimi het ontgelden (wat nou? Respect voor de ouderen? echt niet!!!)
Echt apporteren doet hij ondertussen niet meer. Maar we spelen nog erg vaak 'lummeltje' en dan springt Charu zo ontzettend hoog! Nog steeds, en dat op zijn 'oude' dag! We hopen dat hij nog heel lang heel veel kattenkwwaad uit wil halen bij ons. Gefeliciteerd lieve rooie!

Om meer mooie foto's te zien van ons mannelijke fotomodel, klik op onderstaande foto:

Charu's stamboom

Bekijk de mooiste foto's van Charu